10 РЕЧЕЙ, ЯКІ ДОВОДЯТЬ, ЩО НАШЕ ТІЛО – НАЙЗАГАДКОВІША СИСТЕМА У СВІТІ

Тіло людини є унікальним. Це складно влаштований із дрібних “деталей” механізм, який, незважаючи на вивченість, все ще залишається до кінця непізнаним, як далекий космос. Але давайте спробуємо розібратися, які межі наших можливостей і на що ми здатні.

Отож, до Вашої уваги кілька дивовижних речей, на які здатне наше тіло.

1. Ваш мозок – найоб’ємніша флешка у світі

Пам’ять вашого мозку має достатній об’єм, щоб зберігати 2,5 млн Гб даних. Це приблизно 300 років запису відео всередині мозку. Пік розвитку пам’яті приходиться на 25 років, а “затухає” пам’ять у 50, але тільки в людей, які її не тренують.

2. Ваше тіло вміє майже повністю відключатись, щоб захиститися від утоплення

Це називається “Пірнальний рефлекс”. Коли мозок розуміє, що тіло занурилося у воду, він дає команду знизити частоту сердечних скорочень і перенаправити кров з кінцівок до важливіших органів. Таким чином знижується потреба в кисні. Чим глибше занурення і чим довше людина під водою, тим більше серце уповільнює свою роботу.

3. Коли ви були дитиною, у вас була суперсила

Діти неймовірно сильні для їх ваги і розміру. Новонароджену дитину можна повісити на турнік, і вона висітиме дуже довго, не втомлюючись. Це древній хапальний рефлекс, завдяки якому новонароджені мавпи утримуються на волосяному покриві матері. Впродовж 3 місяців після народження дитина втрачає цю здатність.

4. Довжини ваших капілярів вистачить на 2 з половиною кругосвітні подорожі

Тіло людини має 100 тис. км капілярів. Цього вистачить, щоб обігнути Землю 2,5 рази. А серце впродовж життя в середньому перекачує 5,7 млн літрів крові. Цього об’єму вистачило б, щоб заповнити 3 олімпійські басейни.

5. Чоловічі груди теж можуть давати молоко

В усіх людей незалежно від статі є повністю сформовані молочні залози, молочні протоки і соски. Чоловічі соски можуть стимулювати, щоб виробляти молоко. Це може відбуватися під час гормонального сплеску, який виникає через екстремально високий стрес.

6. Колір ваших снів може залежати від телевізора

Тип телевізора, який ви дивилися в дитинстві, може робити вплив на колір ваших снів. Дослідження показало: ті, хто більшу частину свого життя дивився чорно-біле кіно, частіше бачать чорно-білі сни. А люди, які народилися після винаходу кольорового ТБ, бачать у більшості випадків кольорові сни.

7. Ваші м’язи здатні підняти тонни

У 1982 році в місті Лоуренсвілль Анджела Кавалло підняла Chevrolet Impala. Автомобіль зірвався з укріплень для ремонту і придавив її сина Тоні. Жінка підняла машину над своєю головою і тримала її до тих пір, поки двоє сусідів не витягнули Тоні.

І це далеко не єдиний випадок, коли людина під впливом стресу і адреналіну здійснює неможливе. У нашому тілі 640 м’язів, межа яких досі невідома.

8. Ваше тіло – це машина для виробництва слизу

В середньому організм людини за день виробляє 1,5 літра сопель. Ми проковтуємо більшу їх частину, навіть не помічаючи. Крім того, за 1 добу тіло виробляє 1 літр слини, 3 літри шлункового соку, 3,5 літри кишкового соку і 1 літр жовчі.

9. А рідина, яка витікає з вашого носа, може бути мозком

Рідина, яка витікає з вашого носа, може виявитися спинномозковою. Спинномозкова рідина оточує мозок і міститься в оболонці. Іноді вона може просочуватися в невеликих кількостях через отвір в пазухах носа і витікати у вигляді потоку прозорої рідини.

10. Ваше тіло – “споруда”, що охороняється, в світі

На зображенні біла клітина крові ганяється за бактерією, наздоганяє і пожирає її. Це “люди в чорному” всередині нашого організму, які захищають його від “злих прибульців”. Від усіх старих, “засмічених” клітин організм позбавляється сам. Наприклад, 22 млн ваших клітин загинули, поки ви читали це речення. А впродовж наступних 30 секунд ви зробите 72 млн червоних клітин крові і позбавитесь від 174 тис. старих клітин шкіри.

Джерело

Leave a Comment