Варто знати! Ось, як врятуватися від сильних головних болів!

Головний біль – неприємність, з якою стикається кожен, і діти, і дорослі. Часом терпіти головний біль можна, та буває, що він такий нестерпний, що навіть думати немає сили. Тоді ми зазвичай звертаємося до знеболювальних засобів, які рідко коли бувають натуральними. Найпопулярніший анальгін, темпалгін – синтетичні засоби, навіть цитрамон комбінований, має ненатуральні компоненти. Найбільш безпечним вважається парацетамол, але він має скоріш протизапальну дію, аніж знеболювальну. Крім того, може зашкодити ниркам та печінці. Усі ж інші новомодні ліки від головного болю зазвичай шкодять на шлунково-кишковій системі. І варто пам’ятати, що усі ці препарати лише позбавляють болю, який здебільшого є результатом іншого захворювання, вони не лікують.

Та коли бажання труїти організм таблетками зовсім немає, або ж вони просто протипоказані, при вагітності, чи алергії, тоді залишається звертатися по допомогу до народних методів лікування. Їх безліч, вони перевірені століттями.

– Принципово не п’ю таблетки від головного болю. Адже коли їх починаєш приймати, то потім вже не можеш без них обійтися, – зізнається чернівчанка Олеся Марчук. – Часто від головного болю страждає моя тринадцятирічна дочка, це через підліткову анемію. Тож я розробила для неї спеціальну дієту, заварюю трав’яні чаї. Згодом стан поліпшився, головний біль став не таким частим і навіть настрій піднявся. Думаю, що ті, хто відразу біжить за пігулками, просто ліниві, їм легше труїти себе і рідних, аніж з’ясувати причину та трохи попрацювати.

Та перш ніж розпочинати лікування бабусиними рецептами, слід все ж таки визначитися з причиною, яка провокує головний біль.

Сімейний лікар, терапевт Світлана Головач пояснює, що є безліч причин головного болю, вони можуть бути найрізноманітнішими. Наприклад, підвищена температура, інфекційне захворювання, підвищений або понижений тиск, метеозалежність, гайморит, поганий кровообіг, зміщення шийних хребців, пошкодження м’язів, зорові напруги, зубний біль, анемія, або ж найгірше – пухлини головного мозку.

– Коли головний біль викликає підвищений артеріальний тиск – погано зазвичай зранку. Метеозалежні здебільшого страждають у періоди міжсезоння, – каже пані Світлана. – Утім, найчастіше головний біль спричиняють мігрені або ж стреси, так званий головний біль напруги. У будь–якому разі головний біль не можна терпіти, але часте вживання знеболювальних засобів може також стати причиною болю. Адже організм звикає до медикаментів і потребує більшої дози.

Тож тим, хто часто страждає від головного болю і кому ліки вже просто не допомагають, теж слід звернути увагу на народні методи знеболювання.

Знеболює і звичайна вода

Хоч як це дивно, але головний біль може викликати звичайне зневоднення, або ж нестача вони у організмі. Більшість з нас не вживає необхідні півтора літра вони на день. Коли води бракує, у людини понижується артеріальний тиск. Тож якщо турбує незначний головний біль, першою допомогою може стати звичайна склянка теплої води.

Та щоб вода мала сильніший ефект знеболювання, можна пити трав’яні настоянки та чаї. Окрім знеболювання, вони допоможуть заспокоїти ваш організм, нормалізують нервову систему, допоможуть позбутися безсоння, впоратися зі стресом.

Якщо ви страждаєте від систематичного головного болю, у вашій фіто-аптечці має бути кропива, звіробій, календула, малина, ромашка, шипшина, меліса, валер’яна. Можна заварювати трави окремо один від одного, а можна комбінувати, створюючи нові смаки. До настоянок та чаїв можна додавати лимон та мед (мед слід додавати тільки в охолоджений напій).

Також при головному болі корисно дихати парами деяких трав, наприклад, розмарину.

Окрім усіх цих трав, дієвий засіб проти головного болю – лавандовий чай. Квітки лаванди (сухі або свіжі) залити окропом (1 столова ложка на склянку), додати до смаку трохи м’яти або меліси. Пити через день перед сном маленькими ковтками.

Протипоказання: Надмірна кількість випитої води може спричинити набряки та проблеми з нирками. Купуючи ж трави, слід попередньо ознайомитися, які особливості має збір, чи не зашкодить він безпосередньо вам.

З капустою чи цибулею на голові

Якби існував рейтинг народних методів лікування головного болю, капустяний компрес був би в ньому, безперечно, на першому місці. Хтось скаже, що листок капусти на голові аж ніяк не може вгамувати біль, та насправді дія цього методу досить проста. Капустяний компрес відновлює нормальний кровообіг. Аби метод подіяв, можна просто прив’язати до місця, яке болить, листок капусти, зверху одягнути хустинку. Більш дієво перемолоти на м’ясорубці 3 капустяних листки, розкласти суміш на марлю і прикласти на лоб і скроні. Так полежати півгодини.

Також дієвий компрес, який вгамує головний біль – це цибулевий. Фітонциди, що містяться в цибулі, не тільки вбивають бактерії, вони є своєрідним  анальгетиком, які знімають больові синдроми.

Аби зробити компрес, треба натерти половину цибулі і змішати її з чайною ложкою рослинної олії. Змочуйте у цій суміші марлеву пов’язку та прикладайте її до лоба на 20 хвилин.

Компреси проти головного болю можна зробити і з картоплі, просто нарізають її кружальцями, або ж також натирають і також за допомогою марлі прив’язують до скронь на 20 хв. Та використати картоплю можна більш дієво. Від регулярного головного болю врятує картопляний сік. Приймають по 50 мл тричі на день перед їжею.

Протипоказання: Компреси від головного болю – найбільш безпечний засіб. Та цибуля і зрідка капуста можуть спричинити алергію на шкірі. Тож краще бути уважним і перевіряти, чи немає почервоніння під компресом. Свіжий сік картоплі  протипоказаний при пониженій кислотності шлункового соку, метеоризмі, діабеті та ожирінні.

Лимон – тонізує і позбавить болю

Загальновідомо, що лимон має тонізуючі властивості, також зміцнює імунну систему, нормалізує серцево-судинну діяльність. Крім того, це найпростіший засіб від головного болю. Першою допомогою стане звичайний чай з лимоном, особливо це актуально для тих, в кого понижений тиск, який викликає біль.

Другий метод – вичавити сік з лимона та масажними рухами втирати його у скроні. Також з лимоном можна зробити своєрідну лікувальну настоянку. Пропустіть два лимони через м’ясорубку, додайте туди два розчавлених зубчики часнику. Залийте суміш літром прохолодної води і настоюйте чотири дні. Рідину процідіть і покладіть в холодильник, приймати по 50 г. натщесерце.

Протипоказання: Пити сіл лимона треба обережно тим, хто страждає на шлунково-кишкові захворювання, зокрема гастрит, виразку шлунка, підвищену кислотність. Компрес з лимоном може викликати алергічну реакцію на шкірі, пересушити її.

Полегшать стан масажі

Якщо головний біль спричиняє поганий кровообіг, судинна дистонія, проблеми з шийними хребцями чи м’язами, полегшити стан допоможе масаж. Чи не найкращий варіант – масаж з ефірними оліями. Змочувши подушечки пальців ефірною олією лаванди, розмарину або м’яти, ретельно помасажуйте лоб, скроні і шию. Особливу увагу приділяйте тим точкам, на які боляче натискати. Одночасно з масажним ефектом, який елементарно поліпшує кровообіг, діє ефект аромотерапії. Прекрасно вгамовує головний біль розмарин.

Також для масажу можна використовувати ефірну олію чайного дерева, та її слід змішувати з іншою олією, адже нею можна пошкодити шкіру.

Ефірні олії корисно додавати у ванночки, робити інгаляції. Це чудова профілактика і лікування головного болю.

Протипоказання: алергія на ефірну олію, надто чутлива шкіра (якщо це олія чайного дерева). Масаж не варто робити тим, хто страждає на захворювання шкіри.

Джерело

Leave a Comment