Травнева кропива вже є! І ось що з нею потрібно робити

Кропива унікальна своїм складом і різноманітністю цілющих властивостей.

На жаль, велика частина людей сприймають цю рослину як бур’ян, тим більше, що поширена вона у нас практично всюди.

Її намагаються обходити стороною – щоб не пошкодуйте. А травники радять, навпаки, не тільки не цуратися пекучої, але і збирати її, адже ще з давніх-давен кропивою лікували недуги, а також готували з неї всілякі страви.

Молода травнева кропива в руках досвідченої господині може перетворитися в вишукану страву. Супи й салати з травневої кропиви не тільки корисні, але і дуже смачні, а також насичені цілим переліком необхідних нам вітамінів.

користь кропиви

«Одна кропива замінює семеро лікарів», – так говорили в давнину. Цілющі властивості кропиви були добре відомі нашим предкам, не зменшується її популярність і сьогодні.

Вітаміни та мінерали, що входять до складу кропиви, роблять її однією з корисних лікувальних трав. Такого розмаїття і концентрації вітамінів не зустрінеш навіть в самих корисних овочах і фруктах!

Наприклад, аскорбінової кислоти (вітаміну С) в кропиві набагато більше, ніж у лимоні, а вітаміну А більше, ніж у моркві і шпинаті. Крім основної групи вітамінів, до складу кропиви входить вітамін Е, необхідний людям, що страждають на артрит. Він поліпшить стан організму і значно полегшить біль.

Вітамін Н, що міститься в кропиві, бере участь в роботі печінки і нервової системи, а вітамін К забезпечує згортання крові, запобігає остеопорозу і захищає серце.

Крім вітамінів, корисні властивості кропиви обумовлені високим вмістом в ній кальцію, магнію та інших необхідних організму елементів. До складу кропиви входять органічні кислоти і кремній, завдяки яким кропива стає відмінним зміцнює засобом.

Мало хто звертав увагу, що поширена в наших широтах кропива є двох видів: з продовгуватими, краплевидними листям – кропива дводомна, і з округлими, яйцевидні – кропива пекуча.

За силою цілющих властивостей вони однакові. Дводомна кропива починає цвісти з червня, тому її поки збирати не варто, а ось пекуча цвіте з кінця квітня-травня, тому якраз за неї можна починати полювати.

Найчастіше для лікування використовують лист кропиви, який заготовляють в травні-червні. Збирають кропиву при зростаючому місяці, коли рослина має особливу силу. Зрізані гілки рослини пров’ялюють протягом 2-3 годин, потім листя обривають.

Розкладають в добре провітрюваному приміщенні шаром від 3 до 5 см і сушать. У сушарках листя просушують при температурі 40-50 градусів. Термін зберігання сировини – 2 роки.

Корінь кропиви заготовляють з пізньої осені до ранньої весни, квіти – в червні-липні, насіння – з другої половини серпня. Для соку з кропиви використовують молоде листя і стебла кропиви до її цвітіння.

Кропива має безліч цілющих властивостей. Серед основних виділяють: здатність зупиняти кров, сечогінний і жовчогінний вплив, зняття запальних процесів, прискорення відновлення слизових оболонок органів шлунково-кишкового тракту, нормалізацію менструацій.

Настій – від кровотеч, нервів і набряків

Настій листя кропиви володіє декількома властивостями. По-перше, це кровоспинний засіб (завдяки вітаміну К) – воно ефективно при гемороїдальних, кишкових і легеневих кровотечах.

Крім того що кропива зупиняє кровотечі, вона ще й покращує кровотворення (завдяки великому вмісту заліза), через що вона корисна при залізодефіцитних анеміях.

По-друге, настій надає заспокійливий ефект (завдяки вітамінам групи В), його рекомендують при нервових розладах, дратівливості і безсонні.

І, по-третє, його застосовують як сечогінний при набряках (ефект завдяки органічним кислотам і флавоноидам). Для приготування настою візьми 2 ст. л. свіжого листя (висушені не годяться), залий 400 мл окропу, настоюють 2 години, процідити. Приймайте по 0,5 склянки в день за 30 хвилин до їди.

Сік – від ран, вугрів і виразок

Свіжий сік листя має ранозагоювальну властивістю. Віджати його можна за допомогою м’ясорубки, соковижималки або простий марлі (перед цим листя потрібно ретельно промити). При гастриті і виразці приймай по 1 ч. Л. 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі, розбавивши в половині склянки води.

Просочені соком тампони допомагають залікувати попрілості, вугри і рани на шкірі. Для цього їх треба прикладати до них і приклеювати пластиром, міняти 2-3 рази на день, до загоєння.

При вуграх паралельно треба приймати настій кропиви всередину. Як загальнозміцнюючий засіб теж найкраще пити саме фреш, при цьому його треба розводити: 1 ст. л. на склянку води.

Відвар – для волосся

Миття голови відваром кропиви допомагає при себореї і осередкової (гніздову) плешивости (завдяки хлорофілу). Візьми 100 г листя, кип’ятить їх 30 хвилин в 1 л оцту, розведеного з водою у співвідношенні 1: 1.

Мій голову ввечері перед сном, без шампуню, через день, курс 3-4 тижні, потім перерва на 1-2 тижні і знову повтори курс.

Рецепт зниження цукру в крові

Сухі подрібнені листя – 2 столові ложки змішай зі склянкою кислого молока і приймай перед їжею. Курс лікування 2 тижні.

Потім десятиденну перерву і повторення двотижневого курсу лікування. Найкращий результат досягається при п’ятикратному повторенні курсу лікування з десятиденними перервами.

Для чоловічого здоровя

Насіння кропиви з давніх часів вважаються незамінним засобом для підтримки чоловічої сили. Для застосування їх заварюють і вживають отриманий відвар за півгодини до прийому їжі, вранці і ввечері.

На ранніх стадіях аденоми простати у чоловіків корисний чай з сухого листя: 2 ст. л. сухого продукту залий склянкою окропу і настоюють протягом 5-10 хвилин. Приймай цей чай вранці і ввечері протягом одного-двох місяців.

Для жіночого здоров’я

У разі тривалих або хворобливих місячних можна використовувати чай з кропиви. Цей напій підвищує кількість тромбоцитів і рівень гемоглобіну в крові. Ще одна позитивна властивість кропиви – здатність очищати кров.

У гінекології часто використовуються трав’яні збори, оскільки в комплексі вони мають максимальну ефективність. Кропиву для посилення позитивного ефекту можна поєднувати з медуницей, деревієм і хвощем.

При недостатній кількості молока під час грудного вигодовування можна пити сік з кропиви, розведений в очищеній воді, або додавати молоденькі листочки в чай.

Протипоказання

Протипоказано застосовувати препарати з кропиви вагітним жінкам, так як підвищується тонус матки. Кропиву не слід застосовувати людям, у яких густа кров, так як ця рослина сприяє згущення крові. Також кропива протипоказана при тромбофлебіті і варикозі.

Використання кропиви в кулінарії
У голодні воєнні та повоєнні 50-ті роки кропива, нарівні з лободою і щавлем, була чи не основною їжею босоногих дітлахів. Вони їли її, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, а їхні матері примудрялися готувати з цієї рослини безліч страв – борщ, салати і рідкі коржі.

В нашу більш сите час кропива відійшла на задній план і про неї практично зовсім забули. А дарма, по живильній цінності кропива не поступається бобовим культурам.

У деяких національних кухнях кропива, як обов’язковий інгредієнт, входить до складу фірмових страв. Завдяки наявності великої кількості вітамінів, хлорофілу і особливо білка кропива відмінно підійде для приготування борщів, супів і салатів.

Щавель з кропиви

Візьми добре промиті молоде листя кропиви, поклади їх на кілька хвилин в киплячу воду, дочекайся розм’якшення, після чого відкину на сито і трохи підсушити.

Морква і петрушку з цибулею наріж і злегка пропассируйте в маслі, додаючи в процесі невелику кількість борошна.

Перемісти суміш в гарячий м’ясний бульйон і вари до готовності, додаючи в кінці порізаний щавель і кропиву. Разом зі щами до столу подавай зварені в круту яйця. А також і сметану.

Салат з кропиви

Візьми добре промиті молоде листя кропиви, подрібніть їх в мисці. Додай зелену цибулю, петрушку, кріп. Всі інгредієнти перемішати, поступово додаючи олію. Сіль, перець додай за смаком. Відразу ж подавай до столу.

Каша «Корисна»

Постав на вогонь злегка підсолену воду (1 літр) і, коли вона закипить, додай рибні консерви (250 г) і склянку насіння кропиви. Вари близько 15-20 хвилин. Як тільки каша загусне, блюдо буде готово.

Одягай рукавички, збирай кропиву в свою аптечку, і будь здоров!

Джерело

Leave a Comment