«Правило 40%»: ключ до психологічної витривалості

Так, життя непередбачуване і вміє дивувати. Але не поспішайте відразу ж здаватися. Зупиніться на хвилину і повторіть «Правило «40%».

Ми всі захоплюємося витривалими і морально стійкими людьми. Хочемо бути схожими на них, переносити всі труднощі та негаразди, як вони … Однак це лише в теорії – все легко і просто, а як стати такими ж? Які риси в собі розвивати, на що звернути увагу?

Почнемо з того, чого більшості з нас не вистачає для того, щоб називатися морально стійкими людьми. В першу чергу, здатності мужньо «тримати удар» і долати тривоги і занепокоєння. Не дивно, що перша ж перешкода або проблеми відразу ж викликають паніку і розгубленість. А значить, ми вже не можемо діяти продумано і мудро.

І дуже шкода. Тому що, будучи морально стійкими, ми змогли б домогтися набагато більшого. А так втрачаємо можливості, ламаємось під ударами долі і обставинами. Уявіть собі на хвилину, скільки могли б досягти, як багато зробити, якби навчилися найважливішого в житті – ніколи не здаватися.

Спробуйте скористатися так званим «Правилом 40%». У ньому йдеться, що коли ви вирішуєте для себе, що зробили абсолютно все, що в ваших силах, то насправді ви зробили тільки 40%. Це дуже ефективне і корисне твердження. Щоб ви знали, саме це правило використовують під час своїх тренувань «морські котики». Також ним керуються багато успішних людей для того, щоб долати складні періоди і кризи в житті.

Все дуже просто: коли ваш розум підказує, що ви зробили все можливе і неможливе, і що так втомилися, що далі йти просто не в змозі, то… Це означає, що насправді ви зробили рівно 40% від того, на що здатні .

Вдумайтеся гарненько в написане. Адже дійсно – немає нічого складного, чого б ви не могли навчитися, щоб застосовувати в повсякденному житті. Хочете стати морально стійкими і супервиносливими? Просто повторюйте про себе це правило, як мантру. Коли відчуваєте, що ситуація – гірше нікуди, що врятувати щось або змінити не представляється можливим, «включіть в собі звіра». Це правило особливо ефективно спрацьовує, коли ви перебуваєте буквально на краю обриву, на межі сил і можливостей. Як тільки ви повторите про себе (або навіть вголос) це правило, то відкриється «друге дихання». Ви будете шоковані і здивовані, скільки ще можна зробити.

Так, життя непередбачуване і вміє дивувати. Але не поспішайте відразу ж здаватися. Зупиніться на хвилину і повторіть «Правило «40%». Не допомагає? Повторіть ще раз і ще раз! В кінцевому підсумку ви усвідомлюєте, що тим чи іншим способом, але зможете зробити те, на що ще кілька хвилин тому не вистачало духу і витривалості. Можливо, цей метод схожий на ефект плацебо, але яка різниця? Головне, що він працює! Головне, що ви запускаєте механізми, які допоможуть стати сильнішими і витривалішими!

Отже, схема поведінки наступна: спочатку ви робите все, що можете, а потім проговорює про себе «Правило 40%». Це найкращий спосіб досягти своїх цілей і подолати всі перешкоди на шляху.

Як пригадуєте, нам з дитинства повторювали, що якщо щось не виходить – слід пробувати знову і знову. Цікавий підхід, але за умови, якщо б ми жили років 300. Повторювати спроби можна нескінченну кількість разів, але, якщо всередині вас немає достатньої віри і мотивації, результату не буде. Тому найголовніше – навчитися «включати в собі звіра», як кажуть відомі спортсмени.

Наше життя занадто коротке, щоб витрачати її на роздуми про те, ким би ми могли стати або чого досягти, якщо були б морально стійкими. Припиніть думати і приступайте до справи: розвивайте моральну стійкість. Розвивайте силу і витривалість.

Ми дійсно здатні на більше, ніж собі уявляємо. Просто переведіть у себе в голові «тумблер»: «Я зробив усе, що міг. Але це навіть не половина того, що можу. Це всього 40%! Тому – вперед!»

Джерело

Leave a Comment