Час все розставляє по місцях

Ми вільні у виборі наших дій, але не вільні у виборі наслідків. 

Кожен наш крок, кожне слово, кожен вчинок – все має свої наслідки. Навіть якщо вам здається, що це не так, час розставить все по місцях. Він – наймудріший і неупереджений суддя. Це відбудеться не відразу і не тоді, коли б хотілося, але в один день все відкриється, як на долоні. Ви чітко побачите в дзеркалі часу відображення всіх своїх дій, всіх своїх вчинків.

Відомий американський психолог і фахівець в області нейропсихології Говард Гарднер якось сказав досить несподівану річ: що погані люди ніколи не зможуть здивувати світ чимось неймовірним і незвичайним . Вчений стверджує, що людина, яка керується виключно своїми власними інтересами, в принципі не може досягти досконалості в чому б то не було. У дзеркалі часу все одно проявиться той негатив, яким наповнені всі помисли й устремління.

Ми пожинаємо те, що посіяли, і навіть якщо хтось думає, що вільний чинити так, як йому заманеться, від наслідків – не втекти і не сховатися. Рано чи пізно найчесніший суддя в світі – час, все розсудить, і ви отримаєте те, чого заслуговуєте. Не більше і не менше.

Важливо пам’ятати, що навіть сама безневинний жарт або іронічне зауваження можуть дуже серйозно поранити іншу людину. Зруйнувати її світ, вбити мрію, залишити незагойна рану на серці.

Якщо люди не здатні брати на себе відповідальність за слова, зауваження, вчинки, то це лише свідчить про те, що вони просто недостатньо зрілі і не розуміють, що, рано чи пізно, доведеться мати справу з наслідками.

Час – наймудріший суддя

Приклад: людина виховує дітей в строгості, не балує їх любов’ю та увагою. Щиро сподівається і розраховує, що вони виростуть сильними, рішучими і наполегливими. Але все відбувається з точністю до навпаки: вони перетворюються в нещасних і невпевнених у собі дорослих.

Ці батьки пожнуть те, що посіяли. Їх діти просто дистанціюються або зовсім почнуть уникати спілкування з батьком і матір’ю. Така поведінка викличе шквал емоцій: «Як так, адже ми стільки для них зробили? Невдячні! » Але подібний хід розвитку подій закономірний: кожна наша дія має свої наслідки. Найлегше звинувачувати дітей в невдячності і черствості, але якщо вдуматися, то людина просто пожинає плоди того, що посіяла багато років назад.

Тому так важливо пам’ятати, що за кожну дію, кожне слово, кожен вчинок, якими б незначними і невеликими вони б не були, ми повинні брати на себе відповідальність.

Мається на увазі не почуття провини, а глибоке розуміння того, що зріла людина має дуже відповідально підходити до того, що робить, говорить, думає. Адже ми прийшли на цю Землю для того, щоб зробити світ кращим, а не підігнати під свої переконання і уявлення.

Відповідальність вимагає мужності

Самотність – це всього лише один з наслідків невірних рішень, прийнятих в минулому. І це ще раз підтверджує, наскільки все в цьому світі пов’язане тонкими нитками. Досить, щоб з’явився один – і вона вже рветься.

Постарайтеся жити так, щоб за вас говорили ваші вчинки, а не слова, щоб відповідальність стала відображенням душі. Слідкуйте за тим, щоб думки були позитивними, а помисли – чистими. Повірте, оточення і наш світ дадуть вам тим же.

Не забувайте про те, що у кожної людини – свій досвід і свій шлях. Найчастіше ви навіть приблизно не можете собі уявити, через що комусь доводиться проходити. Тому єдиний спосіб зробити наше життя кращим і світлішим – це брати відповідальність за свої дії. Це зовсім не складно, якщо дотримуватися наведених нижче правил.

Як брати на себе відповідальність

Перший крок на цьому шляху – це не фокусуватися виключно на себе, звинувачуючи всіх і все в кожній невдачі або неприємності. Адже ви це робите, виходячи з власних потреб і уявлень «як повинно бути»! Це важливо зрозуміти, як вам, так і пояснити своїм дітям. Вони повинні чітко усвідомлювати, що всі їхні дії завжди мають свої наслідки. Не сьогодні – то завтра. Не завтра – то через роки. Так це працює.

  • Слідкуйте за своїми думками, словами, за тим, що не сказали, за тим, що не зробили або зробили. Ви є творцем своєї унікальної мови, за допомогою якої впливаєте на інших людей і їхні емоції. Тому так важливо бути завжди на зв’язку з оточуючими: відчувати, що вони відчувають, проявляти емпатію і співчуття .
  • Ви повинні передбачити наслідки всіх своїх дій і бути власним суддею. Це зовсім не тотальний «самоконтроль», при якому страшно навіть слово вимовити. Зовсім ні! Живіть спокійно і легко, просто спробуйте передбачити, як сказане або зроблене може вплинути на інших людей .
  • Бути відповідальним означає, що ви не можете бути вільними абсолютно від усього. Якщо людина не встановлює абсолютно ніяких обмежень на свої дії, бажання чи потреби, то рано чи пізно зіткнеться з наслідками. Звідси й прислів’я: «Моя свобода закінчується там, де починається твоя». Неможливо жити в цьому світі серед людей і бути вільними від людей. Тому вихід один: ставитись до інших так само, як би ви хотіли, щоб ставилися до вас. Справа в тому, що порушення цього правила ніколи не проходить безслідно: всі ми несемо відповідальність за свої дії . І час обов’язково розставить все по своїх місцях – рано чи пізно.

Джерело

Leave a Comment