Про що не говорять чоловіки: 6 головних чоловічих страхів

Чоловікам доводиться нелегко.

Їм потрібно бути успішними, сміливими, спортивними, розумними та дотепними. Як і жінки, чоловіки схильні до депресії та апатії через те, що змушені придушувати емоції та демонструвати безстрашність. Але страхи лишаються з ними.

БЕЗГРОШІВ’Я

Суспільні стандарти змінюються, образ чоловіка-добувача коригується і вже не такий обов’язковий для кожного, як раніше. Але, по-перше, зміни стандартів справа не швидка, особливо у нашій країні. По-друге, самі чоловіки, хоч би скільки стверджували, що «не зобов’язані і взагалі», без грошей почуваються незатишно. Комусь погано спиться, бо не купити собі останній айфон, хтось не знає, як жити, не подарувавши цей самий айфон подрузі на Новий рік. А комусь не дають спокою витрати на поїздку дружини та дитини до Туреччини.

«Чоловіки бояться, що одного разу їхні помилки обернуться крахом фінансового благополуччя. Навіть ті, хто твердо стоять на ногах, розуміють, що ніщо не вічне. Вони намагаються дивитися на ситуацію з оптимізмом і не видавати своєї напруги. На жаль, подолати цей страх практично неможливо, тому що фінансова сфера — одна з найнепередбачуваніших речей у житті», – пише колумніст Womenosophy Кейт Гітман. Кейт, ти потрапила в точку.

ОБОВ’ЯЗКИ

Поки ти один, то нікому нічого не винен. Будь-які серйозні стосунки вимагають віддачі та відповідальності. Це великі істини і стосуються вони всіх, без поділу на статі. Тим не менш, вважається, що саме у чоловіків перспектива відповідати за когось (або перед кимось) викликає підвищене потовиділення. Все залежить як від рішень (поїхати у відпустку або одружуватися і завести дитину), так і від зрілості конкретного індивідуума.

«Чоловік може не почуватися дорослим, готовим взяти на себе відповідальність за стосунки, дітей та сімейне життя. Цей так званий синдром Пітера Пена пов’язаний із перекосами у його сім’ї. Можливо, батьки дуже захищали його від реального життя, не заохочували справлятися з труднощами і уникати викликів. І що зрештою? Чоловік виріс, але, як і раніше, почувається дитиною, яка хоче довго спати, валяти дурня і робити роботу, не відповідаючи за результат», — каже психолог Дайана Кіршнер.

Втім, не все так однозначно: якщо хлопець не хоче з’їжджатися, це не означає, що він а) вас не любить, б) інфантильний йолоп. Не виключено, що йому в принципі не цікаве спільне проживання з будь-ким. Ну влаштована так людина, що вдієш.

МИНУЛЕ ЙОГО ДІВЧИНИ

Якщо у жінки було більше партнерів, чоловікові доведеться воювати з їхніми примарами. Він буде думати, що його партнерка досвідченіша за нього, турбуватися про свої «навички», уявляти, як їй було добре з іншими. Одне радує: з віком такі страхи у чоловіків минають. Зрештою, минуле – це минуле.

НАСМІШКИ

Тих, хто досяг вищого ступеня просвітлення і не звертає – зовсім! – уваги на реакцію оточуючих, все-таки мало. Здебільшого люди враховують чужі оцінки і хочуть, щоб їх схвалювали або, як мінімум, не піддавали глузуванням. Опинитися в уразливому, приниженому становищі людини, над якою сміються або не сприймають серйозно, чоловікові дуже боязно. Щоб бути вище, треба пам’ятати слова Рузвельта: «Не той критик, хто помічає чужі помилки, не людина, яка вказує на сильну особистість на її промахи чи недоліки. Повагу викликає людина, що перебуває на арені боротьби, чиє обличчя забруднене пилом, потом і кров’ю, хто хоробро бореться, щиро помиляється, робить промахи, адже без них не зробити жодного гідного вчинку. Ця людина пізнала сильну прихильність, витрачає свої сили на справжню справу, вона зазнала торжества справжнього тріумфу. І якщо таку людину осягає невдача, то вона твердо знає, що її місце не поруч з боязкими і черствими душами, які ніколи не пізнали насолоду перемог і гіркоту поразок». Красиво, мудро та у справі.

СЛАБКІСТЬ

На чоловіках висить стільки ярликів та стереотипів, яким потрібно відповідати, що, логічно розмірковуючи, вони мають бути у перших рядах феміністів. Один із стереотипів — «чоловік має бути сильним». Звичайно, повинен, але в чому і як? І що робити, якщо не вдається бути сильним? Знімати із себе чоловічі повноваження? Страх виглядати слабким так щільно вбитий у чоловічу матрицю, що доводиться ламати себе, щоби зберегти обличчя. Класичний приклад – сльози. Буквально зрозуміла теза «хлопці не плачуть» позбавила багатьох чоловіків можливості адекватно висловити свої почуття у деяких ситуаціях.

«Сором, який чоловіки відчувають, виглядаючи слабкими, не дає їм бути вразливими. Але здатність бути вразливою необхідна для особистісного зростання. Той, хто чесний у своїх емоціях — зріла людина», — пояснює доктор філософії, письменниця, автор бестселера «Дар недосконалості» Брен Браун.

НЕВДАЧІ В ЛІЖКУ

Важливо показати себе на висоті і зробити так, щоб всі залишилися задоволені, – з таким настроєм чоловік береться за справу (тим більше якщо це новий роман або просто нова партнерка). Але якщо щось не вдалося, а йому кажуть, що все гаразд? Як бути вірити чи ні? “Та все нормально, буває”, – переконує чоловік себе. Але йде з осадом у душі. І напружується перед наступною зустріччю.

Джерело

Leave a Comment